Депутатите гласуваха окончателно удължаване с още две години на мандата на

...
Депутатите гласуваха окончателно удължаване с още две години на мандата на
Коментари Харесай

ГЕРБ се отказа от повторния мандат на шефката на КЗК Юлия Ненкова

Депутатите гласоподаваха дефинитивно удължаване с още две години на мандата на членовете на Комисията за защита на конкуренцията. Така сегашните 5-ма комисари отпред с председателката Юлия Ненкова, чиито мандати изтичат през юни тази година, ще запазят постовете си доникъде на 2023 г.  

ГЕРБ обаче се отхвърли от гласуваното към този момент на първо четене предложение те да бъдат избрани отново за още един 7-годишен мандат. Опитът на ръководещите да бетонират на постовете им Ненкова и сътрудниците й чак до 2030 година провокира мощно публично неодобрение на фона на все по-честите критики към дейностите и бездействията на сегашната антимонополна комисия. 

Поправката на мандата на Комисия за защита на конкуренцията минава около транспонирането на две европейски наставления, свързани с нелоялните търговски практики по веригата на доставки на селскостопански хранителни артикули, които Народното събрание гласоподава през днешния ден на второ четене.

" Удълженият мандат е премия за цялостното творчество на сегашната Комисия за защита на конкуренцията - като се стартира от решенията й в региона на горивата и енергетиката и се мине през прозрачността при придобиването на медии, практиката при публичните поръчки и се стигне до зрелищната интервенция в магазин за детски играчки, чийто притежател бе подкрепил антиправителствените митинги ", съобщи от парламентарната естрада депутатът от Българска социалистическа партия Крум Зарков. Той уточни, че за ГЕРБ има един единствен аршин за престой по върховете на властта и това е послушанието. " Ефектът на калинката " е българският вид на " резултатът на пеперудата ". Свидетели сме на следващото пърпорене с крилца, което само води до сриване на авторитети и на институции ", уточни Зарков.

Мнозинството в Народното събрание гласоподава дефинитивно и нови пълномощия на Комисия за защита на конкуренцията, които също срещнаха остри рецензии. Комисия за защита на конкуренцията ще може да обискират и частни домове на шефове и чиновници на компании, разследвани за нарушавания на Закона за защита на конкуренцията.

Гласуван бе лист с 12 безусловно неразрешени нелоялни търговски практики между търговците и снабдители на селскостопански и хранителни артикули. Сред тях са плащането от покупател на снабдител по-късно от 30 дни при за нетрайните артикули, отказ от купувача на поръчки за нетрайни артикули с малко предупреждение, искане на плащания, които не са свързани с продажбата и други

Отделно са изброяват и няколко условни забрани освен в случай че не са контрактувани с ясни и недвусмислени условия при подписване на контракта за доставка. 

От Българска социалистическа партия обаче предизвестиха, че други нови текстове в закона ще обезсмислят въведените забрани за използване на нелоялни търговски практики. Става дума за нови разпореждания, съгласно които всеки снабдител на хранителни артикули, който желае да сезира Комисия за защита на конкуренцията, би трябвало да потвърди избрани прагове на оборот на търговеца, от който се жалва. " Това ще сътвори административен безпорядък, нито един аграрни производител или дребен производител на хранителни артикули няма да може да се отбрани ", съобщи депутът от Българска социалистическа партия Светла Бъчварова.

В момента Народното събрание продължава с гласуването на текстовете от закона.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР